Openingsuren: Ma - Di op afspraak, Za 10u00 - 17u00

een elektrische auto opladen

Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Investeren in een elektrische auto (EV) is een geweldige manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact op het milieu te hebben. Maar misschien vraagt ​​u zich af of elektrische auto's thuis kunnen worden opgeladen. Kun je je auto thuis snel genoeg opladen zodat je er elke dag mee kunt rijden?

De tijd die het kost om een ​​elektrische auto op te laden, hangt meestal af van het type en de grootte van de oplader die u gebruikt, evenals de configuratie van de accu's van het voertuig. De tijd die nodig is om een ​​elektrische auto op te laden, kan slechts 30 minuten of zelfs 20 uur bedragen. Dit is wat u moet weten over thuis opladen van elektrische voertuigen.

Soorten opladers voor elektrische auto's

Er zijn drie hoofdtypen EV-laadapparaten:
Snelladers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de snelste manier om een ​​EV op te laden. Ze zijn meestal te vinden bij tankstations. Snelladers kunnen de batterijen van een elektrische auto in slechts 30 minuten opladen, maar meestal duurt het ongeveer 1 uur op een standaard snellaadpunt van 50 kW. De werkelijke oplaadtijd is afhankelijk van het model van het voertuig. Het Tesla Supercharger Network is een bekend voorbeeld van snelladers.
Snelladers hebben doorgaans een vermogen van 7 kW of 22 kW. Een oplader van 7 kW heeft ongeveer 4-6 uur nodig om een ​​elektrische auto op te laden met een batterij van 40 kW, terwijl een oplader van 22 kW een of twee uur nodig heeft om hetzelfde voertuig op te laden. Langzame laders hebben een vermogen van 3 kW of 6 kW. Het duurt ongeveer 6-12 uur om een ​​oplader van 3 kW volledig op te laden.

Hoe u thuis een elektrische auto oplaadt

Thuis uw auto opladen is over het algemeen de handigste en meest kosteneffectieve manier van opladen. Er zijn twee verschillende niveaus van thuisladen beschikbaar: niveau 1 en niveau 2.

Opladen van niveau 1 vindt plaats wanneer u een elektrische auto oplaadt met de oplader die bij de auto is geleverd. Deze laders kunnen worden aangesloten op een standaard 120V-stopcontact, terwijl het andere uiteinde rechtstreeks op het voertuig wordt aangesloten. Dit soort laders heeft ongeveer 20 uur nodig om een ​​voertuig op te laden.
Laders van niveau 2 worden apart van de auto verkocht, maar worden vaak tegelijkertijd gekocht. Deze laders vereisen een speciale installatie van 240 V-circuits in de garage van het huis. Niveau 2-laders laden over het algemeen drie tot zeven keer sneller op dan een niveau 1-lader, afhankelijk van de auto en het model lader.

Welk type oplaadoplossing is het beste voor u?

Als je je EV elke dag wilt gebruiken, is een level 2 thuislaadstation installatie aan te raden. Veel EV-eigenaren vinden dat de standaard Level 1-laders die bij veel elektrische auto's worden geleverd, simpelweg niet snel genoeg worden opgeladen, vooral als ze het voertuig fulltime willen gebruiken.
Als u thuis een niveau 2-oplader heeft, kunt u de meeste van uw voertuigen thuis opladen.
U kunt uw auto doorgaans elke dag voldoende opladen voor uw dagelijkse activiteiten. Gewoonlijk hoeft u uw auto elke avond maar een paar uur op te laden om voldoende lading te hebben voor de volgende dag.