Openingsuren: Ma - Di op afspraak, Za 10u00 - 17u00

Hoe elektriciteit opwekken

Hoe wordt elektriciteit opgewekt voor uw huis?

Je draait een schakelaar om en het licht gaat aan. Zo eenvoudig is het toch? We weten allemaal dat dit niet zo is. Dus hoe wordt elektriciteit opgewekt? Waar komt het vandaan en nog belangrijker, hoe komt elektriciteit mijn huis binnen?

Laat het deskundige team van Mr. Electric® wat licht werpen op waar elektriciteit vandaan komt en hoe het u bereikt!

Elektriciteitsopwekking in drie stappen
Stap 1: Generatie

Hoe wordt elektriciteit opgewekt? Het grootste deel van de elektriciteit wordt in een energiecentrale opgewekt door een generator. Binnenin deze generator bevindt zich een turbine die afhankelijk is van een externe energiebron om te kunnen draaien. Deze turbine laat een elektrische geleider, zoals koper, draaien binnen een magnetisch veld, waardoor mechanische energie wordt omgezet in elektrische energie.

Wat genereert elektriciteit?

Zoals hierboven opgemerkt, moet een externe energiebron worden gebruikt om de turbine te laten draaien. Deze externe component kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen en kan niet-hernieuwbare bronnen omvatten, zoals steenkool of aardgas; hernieuwbare bronnen zoals wind; of zouden kunnen vertrouwen op een proces zoals waterkrachtcentrales of kerncentrales.

Stap 2: verzending

Nu de stroom is opgewekt, hoe komt er elektriciteit bij mij thuis? Om deze enorme hoeveelheid energie van de krachtcentrale naar uw huis te brengen, wordt een netwerk van transmissielijnen, onderstations, subtransmissielijnen (meer onderstations) en ten slotte distributielijnen gebruikt. Dit netwerk is beter bekend als het 'elektriciteitsnet'.

Dit is hoe het werkt:

Elektriciteit wordt opgewekt bij de energiecentrale.
Elektriciteit wordt via een transmissielijn naar een groot nabijgelegen onderstation gestuurd.
Onderstation verhoogt de spanning om elektriciteit efficiënt over lange afstanden over te dragen.
Een tweede onderstation verlaagt de spanning ter voorbereiding op distributie.
Subtransmissielijnen vervoeren elektriciteit met een lagere spanning naar distributienetwerken.

Stap 3: Distributie

Na mogelijk honderden kilometers te hebben afgelegd, door transmissielijnen te slingeren en een paar keer spanningen te hebben gewijzigd, is de elektriciteit klaar voor distributie.
Elektriciteit verlaat het lokale onderstation via elektriciteitsleidingen voordat de spanning opnieuw wordt verlaagd door paaltransformatoren.
Deze elektriciteit met een lager voltage is nu geschikt om uw lampen, vaatwasser, laptop enz. Van stroom te voorzien. De stroom gaat door een servicekabel, een zogenaamde "servicestroom", die is aangesloten op uw woning.
De lijn zal ondergronds of bovengronds lopen en vervolgens door een meter lopen om het gebruik te controleren. Van daaruit is het bedraad in de huisonderbreker.
Nu hoeft u alleen maar de schakelaar aan te zetten en er licht te zijn!